Kıvrık gagasıyla ve taklit yetenekleriyle en sevilen ev hayvanlarından olan papağanlar uçmaktan ziyade tırmanma yetenekleriyle ön plana çıkarlar. Bakımları tam ve zamanında yapıldığı takdirde keyifli bir ev hayvanıdır. Bazı göstergeler papağanınızın hasta olup olmadığı konusunda veri olarak kabul edilebilir. Örneğin papağanın tüyünü yolması da bir hastalık habercisidir. Aşırı kaşınma neticesinde tüy yolma başlar. Bakteri ya da parazit enfeksiyonları, tüy foliküllerindeki anormallikler, vitamin ya da hormon eksikliği tüy yolmanın bazı nedenleri arasındadır. Papağan alerjik reaksiyon veya iç hastalığı ile de karşı karşıya olabilir.
Çevresel Nedenler
Bazı sağlık sorunlarının yanı sıra papağanın yaşam ortamındaki düşük nem oranı da tüy yolmaya sebep olarak gösterilebilir. Doğası gereği nemli bir ortamda yetişen papağanlar, şehir ortamlarında evlerde nemsiz kalabilir. Bu da tüy yolma gibi sonuçlar doğurabilir. Bu bakımdan kalorifer peteğine yerleştirilecek bir su kabı ile sorun giderilebilir. Uçabilme özelliği ile doğası gereği hareketli olması gereken papağanların uzun süre kafeslerinde kalmaları onları depresyona sokabilir. Enerjisini atma adına kafesi dar olmamalıdır. Bunun için ölçüt, papağanın iki kanadını açtığında kafesin parmaklıklarına dokunmamasıdır.
Tüy Yolmaya Çareler
Sayılan sebepler dolayısıyla tüyünü yolan papağanlardan dar kafesli olanlar geniş kafeslere taşınmalıdır. Kemirebileceği ya da tırmanabileceği bir ağaççık koymak da bir çare olabilir. Öte yandan nem miktarını dengelemek adına papağana su spreyi yapılabilir. Kafesin yerini değiştirmek de başka bir çözümdür. Ayrıca yukarıda belirtildiği üzere ortam nemlendirme yoluna gidilebilir. Sessiz bir ortamda uyumaları gerektiği için üzeri örtülüp kafesi daha sessiz ortamlara konulabilir. Durum ne olursa olsun mutlaka bir veteriner hekime danışılıp, tüy yolmanın nedenleri ve önlemleri üzerinde fikir alışverişinde bulunmak isabetli olacaktır.