• Pzt - Cts. 9:00 - 19:00
  • Bizi Arayın 0216 442 23 00
  • Bizi Arayın 0532 698 77 88
  • İstanbul Maltepe

Sevimli görüntüleri ve hareketli yapıları ile tavşanlar, evinde evcil hayvan beslemek isteyenler tarafından fazlasıyla tercih edilir. Tavşan bakımı oldukça zevklidir, ancak tavşan ne yer, ne içer, ihtiyaçları nelerdir az da olsa bilinmesi gerekir. İyi bakıldıkları takdirde yaklaşık 10 yıl kadar bir yaşam süresine sahip olan tavşanlar, oldukça hassas bir yapıya sahiptir.

Beslenme

Tavşanlar otobur hayvanlardır. Beslenmeleri ağırlıklı olarak sebze ile sağlanırken, meyve de mutlaka verilmelidir. Doğal yaşam alanlarında daha çok otla beslenen tavşanları, ev ortamında beslemek isteyenler, taze otları eksik etmemelidir. Tavşanların strese girmemeleri için, eğer kafeste bakımları sağlanıyorsa, mutlaka gün içerisinde birkaç saat de olsa, kafeslerinden çıkarıp özgürce dolaşmaları sağlanmalıdır. Hareket etmeleri sayesinde, tavşanların çok hassas olan sindirim sistemlerinin de düzenli çalışması sağlanır. Beslenmelerinde yüksek lifli gıdaların tercih edilmesi gerekir; ekmek, çikolata, fındık gibi gıdaların asla verilmemesi gerekir. Pancar, kereviz, ıspanak, maydanoz ve ıspanak gibi gıdalar tavşanlarınızın beslenmesinde tercih edebileceğiniz gıdalardır. Burada dikkat edilecek hassas nokta, yeşil yapraklı besinlerin tavşana verilmeden önce mutlaka yıkanıp, fazla suyun kurutulmasına gerekliliğidir.

Tavşan ve Koku

Tavşanlar aynı kediler gibi kendilerini yalayarak temizlerler. Doğalar gereği kesinlikle yıkanmaması gereken tavşanların, haftada bir veya iki kez ıslak bez ile silinmesi yeterlidir. Yıkamanız halinde, çok hassas olan yapıları zarar görür ve tavşan hastalanarak ölür. Çoğu insan tavşanlarını koktuklarını düşünerek, evde beslenmelerine karşı çıkar. Ancak kokunun sebebi tavşanın kendisinden ziyade, temiz tutulmayan kafes gibi yaşam alanlarıdır. Düzenli şekilde kafes temizliği yapıldığı takdirde, koku oluşmaz ve gerekli hijyen sağlanır. Koku oluşmasını engellemek için tavşanın su ve mama kaplarının da günlük olarak temizlenmesi, günlük taze suyun konulması ve yeşillik artıklarından kafesin arındırılması gerekir.

1 Puan2 Puan3 Puan4 Puan5 Puan (3 Oy Verildi, Ortalama: 4,67 / 5 puan)
Tıkla Ara Veterinere Sor?