Hayvan sevgisi nedeniyle evinde hayvan besleyenler bir de sigara içiyorsa, bu sevgilerini sorgulamalılar. Zira sigaranın içene olduğu kadar da çevresindekilere zararlı olduğunu bilmeyen artık yok. Pasif içici konumunda olan hayvanınız ve evin diğer sakinleri en az içen kadar zarar görür. İkincil dumana maruz kalan insan ve hayvanların kanlarında nikotinin indirgenmiş türü olan kotinin maddesine rastlanır. Köpeklerde bu durum “burun kanseri” olarak adlandırılan hastalığa yakalanma riskini artırır. Özellike Greyhound ve Collie gibi uzun burunlu köpeklerde risk yüksektir.
Akciğer Kanseri Nedeni
Sigara hem içende hem de pasif içici konumundakilerde akciğer kanseri riskini yükseltir. Dumana maruz kalma miktarına göre bu risk büyür. Ayrıca hayvanın derisine ve tüylerine sinen toksin maddesi de büyük bir riski teşkil eder. Bakım esnasında hayvanlar bu toksini yutma durumuyla karşı karşıya kalmaktadır. Ayrıca kuşlardaki sindirim sistemi havadaki kirleticilere karşı son derece duyarlıdır. Kuşlar da pasif içici konumuna düştüğünde kanlarındaki kotinin maddesi tavan yapar. Ayrıca pnömoni adı verilen akciğer iltihaplanması; üreme, kalp, göz, cilt ve akciğer kanseri gibi riskler yükselir.
Sadece Dumanı Değil
Sigaranın sadece dumanı değil külü de hayvanları risk grubuna sokar. Sigaranın külü de sindirim sistemi sorunlarına yol açan bir etkendir. Hayvanın tütünü yeme riski de onu nikotin zehirlenmesi riskiyle baş başa bırakır. Yapılacak en doğru çözüm, sigarayı bırakarak hem kendinizi, hem ailenizi; besliyorsanız ev hayvanınızın sağlığına katkıda bulunmaktır. Bu konuda son dönemde oldukça sık sorulan sorulardan birisi de elektronik sigaralardır. Sigara dumanı yaymasalar da en az onun kadar zararlı bir duman salgılaması, elektronik sigarayı da ev sakinleri bakımından riskli kılar.