Evinizde beslediğiniz tavşanınızın hareketsiz olması ve bitkin görünmesi, bir hastalık habercisi olabilir. Tavşanlar kolay kolay hastalanabilen canlılar değildir, oldukça dayanıklıdırlar, ancak yaşam alanlarının temiz olmaması ve hijyen koşullarının sağlanmaması nedeniyle hastalıklara yakalanabilirler. Hasta olmalarının başlıca sebeplerinden biri de yetersiz beslenmeleri, yeterince su içmeyişleri ve tüylerindeki parazitler olabilir. Tavşanınızdaki farklılığı hissettiğiniz anda hiç vakit kaybetmeden, veterinere götürüp, gerekli kontrolleri yaptırmanız gerekir.
Tavşanlarda Göz Akıntısı
Tavşanlarda göz akıntısı en çok karşılaşılan sorunların başında gelir. Gözlerde sulanma ve akıntı problemi yaşayan tavşanlar, iki sorunla karşı karşıya kalmış olabilir. İlki kafeslerinin yeterince temiz olmaması nedeniyle, bulundukları ortamdaki kirli, havasız ve tozlu ortamdan gözlerinin etkilenmesidir. Bu sorun, kafeslerin ve ortamın düzenli temizlenmesi, tavşan mama ve su kaplarının sürekli dezenfekte edilmesiyle kısa sürede düzelir. Göz akıntısının diğer ve önemli sebebi ise tavşanların mikzomatozis hastalığına yakalanmasıdır. Bu hastalık, tavşanların sivrisinek, pire gibi hayvanlarla temasından kaynaklanır. Viral bir hastalık olan mikzomatozise yakalanan tavşanlar, ne yazık ki kurtulamayıp ölürler. Hastalığın belirtileri arasında, göz akıntısı, iştahsızlık ve bitkinlik görülür. Hastalığın etkisiyle ateşleri yükselen ve vücutlarında ödem oluşan tavşanlar, en iyi ihtimalle iki hafta gibi bir süre bu hastalığa dayanabilirler.
Tavşanlarda Görülen Hastalıklar
Tavşanların doğaları gereği dişleri sürekli büyür, bu nedenle en fazla karşılaşılan hastalıkların başında diş hastalıkları gelir. Bu hastalıkları engellemek ve tavşanların dişlerinin çok fazla uzamasını engellemek için sert gıdalar verilmelidir. Havuç gibi gıdalar sayesinde tavşanlar dişlerini törpüleyerek, dişlerinin çok fazla uzamasını engeller. Tavşanlarda sık görülen bir diğer hastalıkta, kanlı idrardır. Tavşanlar için çok sancılı bir süreç yaratan bu durum, bol bol yeşillik ve su ile beslenmeleri sağlanarak engellenebilir.